Tone Excel Auto Network

Tuesday, October 11, 2011

3 GOLONGAN MANUSIA YANG DIHARAMKAN OLEH ALLAH DARI MESUK KE DALAM SYURGA


Assallammualaikum dan salam sejahtera kepada semua pembaca blog saya. Pada hari ini saya nak menulis ''post'' blog saya mengenai 3 golongan manusia yang diharamkan oleh Allah dari masuk ke dalam syurga malah tidak boleh mencium bau syurga.

Golongan yang pertama ialah golongan orang yang minum arak, orang yang mengekalkan minum arak. Melainkan ianya bertaubat. Setitik arak yang kita minum bersamaan 40 hari amal ibadat kita ditolak oleh Allah S.W.T.

Golongan yang kedua pula ialah golongan yang derhaka kepada ibu bapa.

Golongan yang ketiga ialah golongan yang dayus yang membiarkan isterinya berbuat kejahatan zina sedangkan dia tahu bahawa isterinya itu melakukan zina.

4 comments:

 1. nak bertanya, jikalau kita termakan lozenges ie Stepsil yg mengandungi 2,4- dichlorobenzyl alcohol, apakah itu alcohol and termasuk di antara golongan yg tak cium bau syurga?

  ARIM

  ReplyDelete
 2. Jika kita termakan sesuatu makanan atau minumam yang haram sedangkan kita tidak mengetahiu bahawa makanan atau minumam yang kita makan itu mengandungi bahan makanan yang haram dimakan, maka ianya tidak mengapa. TETAPI HARUS DIINGAT BAHAWA JIKA KITA TELAH MENGETAHUI BAHAWA DALAM MAKANAN ATAU MINUMAM YANG KITA MAKAN ITU MENGADUNGI BAHAN YANG DIHARAMKAN UNTUK MAKAN DAN KITA TETAP MEMAKAN TAU MEMINUMNYA MAKA HUKUMNYA BERDOSA

  ReplyDelete
 3. Bertaubat sebelum terlambat. Derhaka kepada kedua ibubapa ataw salah seorang dari mereka akan membuatkan anda menyesal dikemudian hari. fikirkan seandainya umor anda panjang tetapi anda tak sempat memohon ampun segala dosa kepada kedua ibubapa kerana mereka pergi sebelum anda. anda akan berada dalam kehidupan yg sentiasa rasa bersalah dan berdosa. bumi ini hanyalah tempat persinggahan. (Demi Masa! (1) Sesungguhnya manusia itu dalam kerugian; (2) Kecuali orang-orang yang beriman dan beramal soleh dan mereka pula berpesan-pesan dengan kebenaran serta berpesan-pesan dengan sabar. / (3)) Al-Asr ayat 1-3.

  ReplyDelete
 4. erm.. pada pendapat saya ... alkohol dalam nas hukum refer kepada arak, atau benda2 memabukkan.. alkohol dalam strepsil hanyalah bahan kimia.. bukan penghilang kewarasan.. cube mkn 40 lozenges strepsil.. mabuk x? wallahua'lam

  ReplyDelete